İçeriğe geç

Vitiligo Olduğumu Nasıl Anlarım

Vitiligo başlangıcı nasıl anlaşılır?

Vitiligonun ilk ve en yaygın belirtisi, cildin belirli bir bölgesinin aniden beyazlaşmasıdır. Bazı durumlarda, zamanla küçük bir beyaz leke cildin büyük bir bölümünü kaplayacak boyuta ulaşabilir.

Vitiligo hangi bölgede başlar?

Vitiligo bulaşıcı bir hastalık değildir ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak kollar, bacaklar, yüz ve genital bölge gibi güneşe sık maruz kalan bölgelerde daha sık görülür.

Her beyaz leke vitiligo mudur?

Her beyaz leke vitiligo değildir. Beyaz lekeler cildin güneşe maruz kalması, mantar enfeksiyonları veya topikal olarak uygulanan steroidler nedeniyle oluşabilir veya pityriasis alba veya milia gibi çeşitli cilt hastalıklarından kaynaklanabilir.

Vitiligo kan tahlilinde çıkar mı?

Bu genellikle ultraviyole ışık yayan özel bir lamba kullanılarak yapılır. Aynı zamanda, vitiligoyu teşhis etmek için hastanın tıbbi geçmişi incelenir, bir deri örneği alınır ve biyopsi yapılır. Vitiligoya neden olan başka altta yatan durumların olup olmadığını kontrol etmek için bir kan testi de istenebilir.

Vitiligo kaç yaşında başlar?

Vitiligo her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çoğunlukla 20 yaşından önce başlar. Ciltteki beyaz alanlar ağrıya veya rahatsızlığa neden olmaz, ancak görsel değişiklikler bazı kişilerde psikolojik etkilere neden olabilir.

Vitiligo cinsel organda olur mu?

Bazı durumlarda, vücuda rengini veren melanini üreten melanosit hücreleri vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Melanin üretilemeyen bölgelerde renksiz lekeler oluşur. Bu lekeler genellikle ellerde, yüzde ve kollarda görülse de genital bölge, saç ve kaş gibi bölgelerde de görülebilir.

Vitiligoyu ne tetikler?

Stres, vitiligoyu tetikleyen başlıca faktörlerden biridir. Vitiligo hastaları genellikle hastalıklarının başlangıcını kazalar, aile üyelerinden birinin kaybı, iş değişikliği veya ciddi hastalık gibi hayatlarındaki ani değişikliklere ve kriz zamanlarına bağlarlar.

Vitiligoyu ne durdurur?

Vitiligoyu ne durdurur? Vitiligonun ilerlemesini durduracak bir tedavi yoktur, ancak bazı tedavi seçenekleri hastalığın yayılmasını yavaşlatabilir veya durdurabilir: Topikal ilaçlar: Kortikosteroidler ve kalsinörin inhibitörleri gibi. Fototerapi: UVB tedavisi veya PUVA tedavisi.

Vitiligo hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Vitiligo hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır? Hastalığın genellikle B12 ve D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Bu nedenle herkesin düzenli kontroller yaptırması ve vitamin eksikliği tespit edilirse bunu düzeltmesi çok önemlidir.

Vücutta çıkan beyaz lekeler neyin belirtisi olabilir?

Cilde renk veren pigmentleri üretmekten sorumlu hücrelere melanosit denir. Melanosit hücreleri hasar gördüğünde, pigment üretimi en aza iner. Vücuttaki bu değişimin sonucunda, sınırları belirgin olan büyük ve küçük beyaz lekeler oluşur; buna vitiligo adını veririz.

Vitiligo kaşınır mı?

Vitiligo genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz, ancak bazen etkilenen ciltte kaşıntı olabilir. Lezyonlarda güneş yanığı gelişirse, kırmızı ve ağrılı olabilirler.

Güneşten oluşan beyaz lekeler nasıl geçer?

Güneş lekelerinden kurtulmak için öncelikle düzenli olarak güneş kremi kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Güneş lekeleri kendiliğinden kaybolmaz. Güneş lekelerini tedavi etmek için geceleri düzenli olarak aydınlatıcı serumlar ve kremler kullanmalısınız. Özellikle inatçı cilt lekeleri için krem ​​kullanımı gereklidir.

Vitiligo hangi doktor bakar?

Vitiligoya tiroid bozuklukları, anemi vb. eşlik eder. Hastalık yoksa dermatolog tarafından tedavi edilmelidir. Bu tür hastalıklar varsa tedavi endokrin uzmanı (hormon hastalıkları uzmanı) tarafından yapılır.

Vitiligonun çaresi var mı?

Vitiligodan tam iyileşme nadirdir ve nüksler yaygındır. Vitiligo tedavilerine yanıt verme şansı yaklaşık %40-50’dir. Vitiligo çocukluk çağında daha iyi ilerler ve tedaviye daha iyi yanıt verir. Ayrıca, tam iyileşme şansı yetişkin hastalara göre daha yüksektir.

Vitiligo hızlı yayılır mı?

Yaş grubuna ve lokasyona bağlı olarak laboratuvar testleri (mantar testi vb.) ve bazı durumlarda biyopsi gerekebilir. Vitiligonun seyri değişir. Stabil kalabilir veya yavaş veya hızlı yayılabilir.

Vitiligo aniden çıkar mı?

Vitiligo nasıl başlar ve nasıl ilerler? Vücudun çeşitli yerlerinde aniden ortaya çıkabilen veya zamanla daha belirgin hale gelebilen cilt renginin açılması görülür. Koyu tenli kişilerde kolayca fark edilebilir. Açık tenli kişilerde özellikle yazın bronzlaştıktan sonra fark edilir.

Vitiligo hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Vitiligoya hangi vitamin eksikliği neden olur? Hastalığın çoğunlukla B12 ve D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu nedenle her insanın düzenli muayenelerden geçmesi ve vitamin eksikliği tespit edilirse bu eksikliğin düzeltilmesi çok önemlidir.

Vitiligoyu ne tetikler?

Stres, vitiligoyu tetikleyen faktörlerden biridir. Vitiligo hastaları genellikle hastalıklarının başlangıcını kazalar, aile üyelerinden birinin kaybı, iş değişiklikleri veya ciddi hastalıklar gibi hayatlarındaki ani değişikliklere ve kriz zamanlarına bağlarlar.

Vitiligo kaç günde çıkar?

Bir tedavinin başarısı, ilacın veya tedavi yönteminin doktorun belirttiği süre boyunca uygulanmasından sonra gerçekleşir. Bunun nedeni, tedavi için cilde rengini veren melanositlerin tekrar pigment (renk) üretmesi gereken sürenin 3 ay olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir