Kemençe hangi bölgeye aittir?
Kemençe kültürü Doğu Karadeniz bölgesine özgü bir kültürdür. Türkler bu kültürün özelliklerini belirginleştirmede ve yaşamın ayrılmaz bir parçası haline getirmede çok etkili bir unsur gibi görünmektedir.
Kemençe hangi bölgede oynanır?
Kemençe, Osmanlı müziğinde ve Karadeniz yöresinin halk müziğinde kullanılan iki ayrı telli çalgının ortak adıdır.
Kemençe oyunu hangi yöreye aittir?
Karadeniz Kemençesi, Ordu’nun özellikle Perşembe ilçesinde, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin’in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinin bazı köylerinde, Bayburt’un kuzeyindeki köylerde, İç Karadeniz Bölgesi’nde Sivas, Akıncılar çevresinde ve Cumhuriyet döneminde yaygın olarak kullanılan temel müzik aletidir…
Kemençenin anavatanı neresi?
Kemençe; kökenine ilişkin “küçük keman, Kuman çalgısı, kopuzdan türemiş” gibi değerlendirmelerin ötesinde, bugün tüm Karadeniz Bölgesi’nin yerli çalgısı olarak dikkat çekmektedir.
Kemençe hangi kültüre ait?
Karadeniz kemençesi (Yunanca: Ποντιακή λύρα; Pontiakí lira, Laz: ჭილილი; Çilili, Ermenice: քքրִֶ֡־քքքքքքքքքסִֶ֡־ָքքִքքքքքքքִքִ־־־־, Çilili) veya Laz kemençe, Yunanistan ve Türkiye’de kullanılan telli bir müzik aletidir. Genellikle dördüncü aralıklarla B-E-A olarak ayarlanmış üç teli vardır. Pontus Rumlarının önde gelen müzik aletidir.
Ordu’da kemençe var mı?
Ordu yöresinde oyunlara eşlik eden çalgılar: Kemençe, Davul-Zurna ve 1940’lardan beri Kaval ve Bağlama da kullanılmaktadır. Ordu ilinin sözlü ve sözsüz halk oyunları ezgileri ve ritimleri sırasıyla şu şekildedir.
7 bölgenin halk oyunları nelerdir?
Hora: Trakya, Güney Marmara, Orta ve Batı Anadolu. Teke: Göller Bölgesi, Batı Akdeniz. Halay: Doğu ve Güneydoğu bölgeleri, Orta Anadolu’nun doğusu. Bar: Kuzeydoğu Anadolu. Kafkaslar: Kuzeydoğu. Daha fazla makale…•15 Mart 2021
Karadeniz bölgesinde kemençe ile oynanan halk oyunu nedir?
Zıplayan Horon veya Langevton, Karadeniz bölgesinde sadece erkekler tarafından icra edilen, genellikle kemençe, nadiren davul-zurna veya shimşir-pipe eşliğinde oynanan bir halk dansıdır. 5-10 kişi tarafından halka veya sıra şeklinde oynanabilir.
Kürt kemençesi nedir?
Kemança veya kemançe (Azerice: kamança, Farsça: کمانچہ), Azerbaycan, İran ve Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde çalınan bir tür telli çalgıdır. Enstrümanın yapısında ufak değişikliklerle Kürt, Gürcü, Türkmen ve Özbek müziğinde kullanılır.
Ege Bölgesi ne özgü halk oyunudur?
Ege Bölgesi denince akla ilk gelenler Efe ve Zeybek’tir.
Kemençe çalan kişiye ne denir?
Görele’de kemençe çalanlara ve kemençe yapanlara “kemençeci” denir. Kemençeci halk edebiyatımızda yer alan bir ozan türüdür.
Hatay’ın halk oyununun adı nedir?
Uzman, oyunu çalıştığı köylerde gördü. Bölgede kızların oynadığı bir oyundur. Genellikle 10-12 kişi oynar, çizgi ve yarım daire şekilleri kullanılır. Bu oyun, insanların Hatay ilinin Türkiye Cumhuriyeti’ne ilhakı nedeniyle duydukları heyecan ve sevinci dile getirmeleri üzerine ortaya çıkmıştır.
Kemençe Türk çalgısı mı?
Kemençenin en süslü Türk enstrümanı olduğu söylenebilir. TARİH: Kemençe teriminin kökeni olan ve Farsçada “küçük yay” veya “küçük telli çalgı” anlamına gelen kemânçe kelimesi 19. yüzyıla dayanır. 10. yüzyıldan önce, günümüzde rebab olarak bilinen ayak kemanı için kullanılırdı.
Kemençe nerelerde kullanılır?
Klasik kemençe, yakın yörelerimizde gadulka, lir, rebek gibi değişik varyasyonları bulunan, Anadolu yerel müziğinde nail kemane, yörük kemane gibi adlarla yaşatılan ancak Anadolu müzik üslubunda, özellikle Türk müziğinde kalıcı bir yer edinmiş armut telli bir çalgıdır.
Kemençenin anlamı nedir?
Kemençe; Genellikle yayla, kaide kısmı dize, baş kısmı sol göğüse yerleştirilerek veya serbest olarak çalınabilen; perdesiz ve sapsız, tarihi geçmişi uzun olan kısa bir Türk telli çalgısıdır.
Kürt kemençesi nedir?
Kemança veya kemançe (Azerice: kamança, Farsça: کمانچہ), Azerbaycan, İran ve Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde çalınan bir tür telli çalgıdır. Enstrümanın yapısında ufak değişikliklerle Kürt, Gürcü, Türkmen ve Özbek müziğinde kullanılır.
Kemençenin başkenti neresidir?
Birçok yetenekli Kemençe sanatçısının yetiştiği ve önemli bir Kemençe okulunun kurulduğu Giresun, bu zengin müzik geleneği nedeniyle günümüzde Kemençenin başkenti sayılıyor.
Karadeniz kemençesi hangi yöreye aittir?
Karadeniz kemençesi, özellikle Giresun, Trabzon, Rize illerinin yanı sıra Bayburt’un kuzeyi, Gümüşhane ve Ordu’da, kısmen Samsun sahillerinde, Cumhuriyet döneminde Karadenizlilerin kitlesel göç ettikleri Adapazarı ve İzmit köylerinde ve büyük şehirlerde en önemli müzik çalgısıdır.
Kemençe çalan kişiye ne denir?
Görele’de kemençe çalanlara ve kemençe yapanlara “kemençeci” denir. Kemençeci halk edebiyatımızda yer alan bir ozan türüdür.