İçeriğe geç

Itaatsizlik Ne Demek Tdk

İtaatsizlik nedir?

I. İsyan etme, itaat etmeme, söz ve emir dinlememe hali.

TDK sözlük mahlukat ne demek?

(ﻣﺨﻠﻮﻗﺎﺕ) i. (Ar. maḫlūḳ ve çoğul eki -āt ile maḫlūḳāt) Yaratılmış şeyler, bütün mahlûklar, yaratıklar: cümle mahlûklar anın emrine tâbidirler / cümle parçacıkları anın âhenki ile uyum halindedirler (Süleyman Çelebi).

Umutsuzluk ne demek TDK?

Çaresizlik, Türk Dil Kurumu’nun güncel Türkçe sözlüğünde (TDK, 2018) “umutsuzluk, ümitsizlik ve çaresizlik hali” olarak tanımlanmaktadır.

Azizim TDK ne demek?

Özellikle geçmişte cümleler sıklıkla “Canım” ile başlardı. Türkçede bu arada “saygı” anlamına gelirdi, “sevgili efendim” veya “büyük bir insan” gibi. Günümüzde ise hem isim hem de sıfat olarak cümlelerde hala kullanılan en önemli kelimelerden biridir.

Bir insana itaat etmek ne demek?

Vahyin temel kavramlarından biri olan itaat, tam anlamıyla itaat etmek, itaat etmek ve emredileni yerine getirmek anlamına gelir. Kur’an’da itaat, imanla, isyan/isyan ise küfürle ilişkilendirilir.

Emre itaatsizliğin cezası nedir?

İtaatsizlik durumunda, suçlu 6 aydan fazla hapis cezası ile cezalandırılabilir. Çünkü suçun en basit biçiminin bile alt sınırı 3 ay olarak belirlenmiştir. Bu durumda, bu suçu işleyen bir askerin 6 ay veya daha fazla hapis cezasına çarptırılma olasılığı yüksektir.

Lütuf olmak ne demek?

Sözlükte “grace” kelimesi aynı zamanda nezaket, yumuşaklık ve merhamet, verme ve başarı anlamına gelir. Öte yandan, terim aynı zamanda iyilik yapma ve birine yardım etme anlamında bir isim olarak da kullanılır.

Mahlûk-i asil ne demek?

“Asil Yaratıklar” ise, insanların asil, yüce yaratıklar (bütün yaratıkların en şereflisi) olmaları ve iyi huylu olmaları anlamındadır.

Eşrefi mahlûkat ne demek dîn?

En asil mahlûk olan insanın hayatına ve geleceğine yön verecek, onu yaratılış gayesine uygun şekilde aydınlık bir geleceğe götürecek en büyük fırsat, tabiat dini olan İslam’dır.

👉 👈 ne demek?

👉 👈 Emoji Anlamı: İşaret parmağının elin tersiyle sola/sağa işaret etmesi – Bir şeye dikkat çekmek, hatırlatmak, uyarmak, yön belirtmek için kullanılır. ✌️ Emoji Anlamı: Zafer İşareti – Bu işaret, 60’larda hippiler tarafından popüler hale getirilen bir barış sembolüdür ve zafer anlamına gelir.

Meyyus nedir?

Meyus, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde kullanılan bir sıfattır. Bu kelime Arapça kökenlidir ve “umutsuz, umutsuz, moralsiz” anlamına gelir. Umutsuz bir kişi umutsuz hisseder ve gelecek hakkında olumsuz düşüncelere sahip olabilir.

Ummak ne demek TDK?

Umut etmek, aynı TDK sözlüğünde “bir şeyin olmasını istemek, beklemek” ya da “düşünmek, tahmin etmek” anlamlarına geliyor.

Azze ne demek kökeni?

(ﻋﺰّ) (Ar. ‘izzet “üstün ve yüce olmak” fiilinden gelen çekimli fiil “azze”) “Kutsal olsun” anlamına gelir ve Türkçe fermanlarda ve sikkelerde sultanlar için klişe dua ifadelerinde kullanılır: Azze ensâruhû: “Yardımcıları çok olsun.” anlamına gelir. Sultanlar için fermanlarda kullanılır. Azze ismuhû: Adı kutsal olsun.

Azref anlami nedir?

(ﺍﻇﺮﻒ) Sıf. (ar. ẓarāfet aẓref “zarif olmak” kökünden) Çok (daha, en, çok) zarif: Ah, aslında övgü biçiminin aşırı olmasını severim (…) Bana göre daha zarif ve daha az zarif hiçbir şey yoktur (Ahmed Vefik Paşa).

Zayid ne demek?

Zahit ismi Arapça kökenli olup, “dünya malına değer vermemek”, “zühd hayatı yaşamak” ve “manevi hayata yönelmek” anlamlarına gelir. İslam kültüründe zühd, dünya zevklerinden ve mallarından uzak durup daha manevi ve dindar bir hayatı tercih etme durumunu ifade eder.

Sivil itaatsizlik yasal mı?

“Hukukun üstünlüğünün üstün değerleri doğrultusunda, üçüncü kişilerin haklarını ihlal etmeden, kamuya açık ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen barışçıl bir protesto eylemidir.” Sivil itaatsizlik, haksız bir uygulamaya karşı tüm yasal yollar denendikten sonra yapılan “yasadışı” bir eylemdir.

İtaatkarsız ne demek?

Kendisine söyleneni yapan ve başkalarına itaat etmeyen kişilere yöneliktir.

Sivil itaatsizlik eylemi nedir?

Sivil itaatsizlik, yasaya uymamak ve sivil yönetim tarafından uygulanan yasaların özüne bağlı kalarak direnmek anlamına gelir. Yasaları veya hükümet politikalarını değiştirmeyi amaçlayan, kamusal, şiddet içermeyen, vicdanlı ancak yasal olmayan bir şekilde gerçekleştirilen siyasi bir eylemdir.

Amire itaatsizlik nedir?

Bir memurun görevi başındayken amirine karşı sözlü saygısızlığı bir disiplinsizlik örneğidir. Söz konusu disiplinsizlik, yani üste karşı sözlü saygısızlık, 657 sayılı Kanun’un 125. maddesinde düzenlenmiş olup, buna verilecek ceza da belirtilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Balık Etli Escort