Değdiği nasıl yazılır?
Aralık kalmayıncaya kadar birbirine yaklaşmak, dokunmak, temas etmek anlamına gelir. Bunun dışında, ulaşmak, erişmek, isabet etmek, değerinde olmak gibi anlamlara da gelir. Bu kelime genellikle deymek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı değmek şeklinde olmalıdır.
Elim değmiş nasıl yazılır?
Bir şey yapmaya vakit ve fırsat bulmak anlamına gelen eli değmek, kişilik ekinin hatalı olarak ayrılmasından dolayı yanlış yazılır. Bu kelime genellikle el’i değmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eli değmek şeklinde olmalıdır.
El ele bitişik mi ayrı mı?
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine …
Değmez nasıl yazılır TDK?
Değmez nasıl yazılır? Kelimenin doğru yazılışı “değmez”dir.
El değmemiş nasıl yazılır TDK?
Bu kelime genellikle eleline değmemek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eli eline değmemek şeklinde olmalıdır.
Deymiş mi değmiş mi?
Deydi mi şeklindeki yazımı yanlıştır. Deydi mi ifadesi TDK verilerine göre yanlış yazılan bir ifadedir. Bu kelimenin doğru yazım şekli değdi mi şeklinde olmalıdır. Bunun dışındaki yazım biçimleri yanlış yazım olarak kabul edilir.
Iddam nasıl yazılır?
TDK’ye Göre İddia mı yoksa İddaa mı? TDK’ya göre iddia kelimesinin doğru yazılışı “iddia”dır. Diğer yazım şekilleri yanlış kabul edilmektedir. En yaygın yanlış kullanım “iddaa” şeklindedir.
El etmek nasıl yazılır?
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk …
Durmak eki nasıl yazılır?
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Göz yaşı nasıl yazılır?
TDK’ya göre gözyaşı kelimesinin doğru yazılışı “göz yaşı”dır. Diğer yazım şekilleri yanlış kabul edilmektedir.
Ayak altı nasıl yazılır?
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Ağız ağıza nasıl yazılır?
Ünlüyle başlayan ek aldıklarında vurgusuz orta hecesindeki dar ünlüsü düşen kelimelerle oluşturulan ikilemelerde ikinci kelimenin dar ünlüsü düşmez: ağız ağıza, burun buruna, koyun koyuna (yatmak), omuz omuza, devirden devire, nesilden nesile, oğuldan oğula, şehirden şehire vb.
Art arda nasıl yazılır?
Art arda kelimesinin doğru yazılışı “art arda” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Ünvan mı unvan mı?
Yazımı değiştirilen sözcükler arasında eski haliyle “unvan”, “kayyum” ve “yeşilzeytin” gibi sık kullanılan kelimeler de bulunuyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “ünvan” şeklinde değiştirilirken, “kayyum” yerine “kayyım”, “yeşilzeytin” yerine “yeşil zeytin” kullanımları kabul edildi.
Cübbe nasıl yazılır TDK?
Ciddiye alma tasarrufunuza tabi ama 1983 TDK Türkçe Sözlük 7.nci baskıda ‘cüppe’ yazar,aslı Arapçadır.Daha sonra TDK sözlüğünde ‘cübbe’ olarak yer almıştır. Eski TDK. çalışanlarının 1987 de kurduğuDil Derneği sözlüğü’ne göre Türkçeye uygun yazımı ve kullanımı ‘cüppe’ şeklindedir.
De’da ne zaman ayrı yazılır?
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Nazar değdiğini nasıl anlarız?
Nazar değmesi sonucunda halsizlik, iştahsızlık, bayılma, ağlama gibi durumlar ortaya çıkar (KK-16, KK-9). Nazar değen kişi hasta olur ve sürekli esner (KK-22). Nazara uğrayan kişide bir anda baş ağrısı oluşur, aniden uyku bastırması, unutkanlık meydana gelir (KK-15).
Değnek nasıl yazılır?
Genellikle “elde taşınacak incelikte düzgün ağaç” anlamında kullanılan değnek doğru yazılışı “değnek” şeklindedir.
Dil bilgisi nasıl yazılır TDK 2024?
Halk arasında ve günlük yaşamda sıkça kullanılan kelimelerden biri olan dil bilgisi kelimesinin doğru yazım şekli ayrı bir şekilde yazılmasıdır. Bu bağlamda dil bilgisi TDK kuralları gereğince ayrı yazılması gereken kelimenin herhangi bir cümle içinde bitişik yazılması o kelimenin yanlış yazıldığını gösterir.