İçeriğe geç

Fındıkta Filiz Ne Zaman Alınır

Fındıkta çiçeklenme ne zaman olur?

Çiçek açmaya başlar ve çeşidine göre değişmekle birlikte çiçeklenme mart ortasına kadar sürer. Patlamayla salınan polenler rüzgarla dişi çiçeklerin stamenlerine taşınır ve tozlaşma gerçekleşir.

Mart ayında fındığa hangi gübre atılır?

Ancak genç sürgünlere zarar veren zararlılar daha çok olduğundan, dikkatli ot temizliği ve zararlı kontrolü yapılması gerekir. Fide başına 40 gr %26’lık kalsiyum amonyum nitrat gübresi (CAN) eklenerek, bunun yarısı Mart ayı başında, diğer yarısı da Mayıs sonu ve Haziran ayı başında uygulanır.

Fındıkta tozlaşma ne zaman olur?

Fındıkta yoğun tozlaşma dönemi Ocak ayıdır. Bazı çeşitlerde bu durum Şubat-Mart aylarına kadar sürebilir. Fındık bahçelerinde geç dönemde polen üreten tozlayıcı çeşitlere (Foşa, Mincane, Bitter Fındık, Palaz, Uzunmusa, Kuş vb.) ağırlık verilmelidir.

Fındık filiz kurdu ilacı ne zaman atılır?

Yapraklar, fındık böceği ilacı gibi, Mayıs ve Temmuz ayları arasında 20’şer günlük aralıklarla üç kez önerilen tip, miktar ve dozajda kullanılır. Tavsiyeye göre, SOIL, dallar filizlenmeden önce Şubat ve Mart aylarında yılda bir kez uygulanır.

Fındık ne zaman doğum yapar?

Fındıkta doğum sürecinin Ocak ayında başladığını ve fındıkların doğumunun Ocak ayında fındık dallarındaki tozun karanfillerle tozlanmasından kaynaklandığını buldu. Ancak yeni fındık mahsulünün doğumundan önce onları endişelendiren bir durum yaşandı.

Fındıkta püskül ne zaman çıkar?

Fındık çiçekleri – Fındık çiçekleri A – ERKEK ÇİÇEKLER (FINDIK-PÜSKÜL-KİTİCİK) Sonbaharda büyümeye başlayan erkek çiçekler silindirik başlar şeklinde, 6–7 cm uzunluğunda ve püskül gibi aşağı doğru sarkar. Çiçeklenme Kasım ayında başlar ve çeşide bağlı olarak Şubat ve Mart ayının sonuna kadar sürer.

Fındık verimini artırmak için ne yapmalı?

Eğimli arazilerde ocak üst toprağını karıştırıp, her 4 yılda bir toprak analizine göre yanmış hayvan gübresi ve kış gübresi (TSP) uygulayarak, üretkenliğinizi gözle görülür şekilde artıracaksınız. Sadece gübre eklesek bile, sadece ocakta karıştırma ve çalkalama işlemi bile verim üzerinde etkili olacaktır.

Fındık verimi için en iyi gübre hangisi?

Her gübrenin kendine özgü faydaları ve zararları vardır. Fındık tarlalarında yapılan araştırmalar, azotlu gübrenin fındık ağaçlarına en büyük faydayı sağlayan gübre olduğunu göstermiştir. Azotlu gübrelerin kullanımı için en faydalı ayın Mart olduğu bilinmektedir.

Fındığa kireç hangi aylarda atılır?

– Kireç her 3-4 yılda bir Kasım-Aralık ayları arasında eklenir. Dalların uçlarına 40-50 cm genişliğinde bir bant halinde serilir ve toprağa 5-10 cm derinliğe karıştırılır. – Kireç, hayvan gübresi ve azotlu gübreler çapalama yoluyla toprağa karıştırılmalıdır.

Çotanak fındık gübresi ne zaman atılır?

Çotanak Fertil gübresi azot, fosfor ve potasyum gibi temel besinleri içerir. Çotanak Fertil ile bitkinize bir üretim sezonu için gereken fosfor ve potasyum besinlerini sağlarsınız. Kalan azot için Nisan, Haziran ve Temmuz aylarında gübrelemeyi unutmayın.

Fındığa 20-20 gübre ne zaman atılır?

Yaprak ve meyve kaybını en aza indirir. Gelişimin ilk evrelerinden hasada kadar kullanılması önerilir. NOT: Yaprak uygulama dozları 10-15 günde bir, damla sulama dozları ise haftada bir uygulanır.

Fındık dalı ne zaman kesilir?

Budama: Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yapılır. Bu zamanlarda ocak ve dalların inceltilmesinin yanı sıra kurumuş, kırılmış, yaşlanmış, hastalıklı, zararlı böceklenmiş ve hasat edilmiş dallar aşağıdan kesilir.

Fındığa kükürt ne zaman atılır?

İlaçlama (geçen yıl yapılmış ise); Baskın çeşidin yapraklarının madeni para büyüklüğüne ulaştığı dönem olan 5-10 Nisan tarihleri ​​arasında 100 litre suya 400 ml Kükürt 800 gr/l etken madde eklenmelidir.

Nisan ayında fındığa hangi gübre atılır?

Nisan; Mart ayında toprağa azotlu gübre verilemediyse bu ayda da uygulanabilir. Mayıs; Mart ayında olduğu gibi Mayıs ayının sonuna doğru önerilen azotlu gübrenin diğer yarısı verilir.

Fındığa küf ilacı ne zaman atılır?

Hastalık bahçede ilk kez ortaya çıkıyorsa, belirtileri fark ettiğiniz anda ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalık daha önce ortaya çıktıysa, ilk ilaçlama yapraklar normal boyutuna ulaştığında ve sürgünler 25-30 cm boyuna geldiğinde, yani ekim dönemi olan nisan ayının sonunda yapılmalıdır.

Fındık nasıl çiçek açar?

Bu yılın sürgünlerinde erkek çiçek salkımları (püstüller) oluşur. Püstüller çeşidine bağlı olarak Kasım ayının sonundan Şubat ayına kadar olgunlaşır ve çiçek açar. Püstüller olgunlaştıktan ve anterler patladıktan sonra polen yayılır ve stigma üzerine iner ve tozlaşma gerçekleşir.

Fındığın olgunlaştığı nasıl anlaşılır?

Fındık hasadı kriterleri: Sert ve dolgun meyve veren dallar sallandığında meyvenin ¾’ü daldan düşer. Kabuk kırıldığında iç fındık kabuğu koyu krem ​​rengine döner. Laboratuvar analizlerine göre kabuklu fındıkların nem oranı %30’un altına düşer.

Fındığa kireç hangi aylarda atılır?

– Kireç her 3-4 yılda bir Kasım-Aralık ayları arasında eklenir. Dalların uçlarına 40-50 cm genişliğinde bir bant halinde serilir ve toprağa 5-10 cm derinliğe karıştırılır. – Kireç, hayvan gübresi ve azotlu gübreler çapalama yoluyla toprağa karıştırılmalıdır.

Çiçeklenme dönemi nedir?

Bahçe bitkilerinde ilk çiçeklerin oluşumu veya bir-iki yaşlı otsu bitkilerde generatif olgunluğa geçiş 1.-2. yılda gerçekleşirken, meyve ağaçlarında bu süre 2-7 yıl arasında değişmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Balık Etli Escort